Kweek je zelf tomaten in je moestuin? Dan is dit het perfecte recept om de overrijpe en wellicht minder mooie tomaten in te verwerken. Gebruik vooral rijpe tomaten voor veel smaak. Je kunt zelfs een mix aan tomaten gebruiken; cherry, vlees, pomodori, en ga zo verder.
Ingrediënten:
- 1 kilo rijpe tomaten
- 2 uien
- Knoflook bolletje
- Verse Italiaanse kruiden (basilicum, tijm, rozemarijn en oregano)
- Olijfolie
- 2 bouillonblokjes (groenten of kippen)
Tomatensoep is bij veel mensen favoriet! Zo ook bij ons. Deze zomer is deze klassieke soep veelvuldig in onze keuken bereidt. Door de tomaten te roosteren met de kruiden, ui en knoflook worden ze als het waren gemarineerd. Het kan dan haast niet anders dan de soep een smaakbom wordt. Probeer het zelf!
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de tomaten in vieren en de uien in ringen. Verdeel deze over een bakplaat met bakpapier.
Snij van de knoflookbol ongeveer een centimeter van de bovenkant af. Leg de bol tussen de ui en tomaat.
Verdeel 4 á 5 takjes rozemarijn en tijm tussen de groenten en besprenkel alles met ruim olijfolie, peper en zout.
Zet de bakplaat ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven.
Hak in de tussentijd de overige kruiden fijn. Let op dat de basilicum apart moet worden gehouden.
Haal de groenten uit de oven. Let op! Er komt vaak veel stoom uit de oven dus niet met je gezicht dichtbij de ovendeur.
Verwijder de takjes tijm en rozemarijn. Haal ook de bol knoflook er tussen uit maar gooi deze niet weg.
Giet de tomaten en ui in een ruime soeppan en zet aan op een medium hitte.
Voeg de gehakte kruiden toe, behalve de basilicum.
Haal de knoflookteentjes uit de schil en hak deze fijn. Voeg ze toe aan het tomatenmengsel.
Schenkt nu 1.5 liter kokend water erbij en voeg de bouillon toe. Laat 5 minuten koken.
Haal de soep van het vuur en voeg de gehakte basilicum toe.
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met peper en zout
Eet smakelijk!
Leave A Reply